Thursday, March 24, 2011

Resepi Nasi Ayam

Biasanya hujung minggu, aku suka msk yg special sket, nak2 bila adik2 aku balik...br la meriah..nk kata teror masak tu xdela..masih peringkat blaja lagik..suka sgt bila kita masak, suma sold out...hehehe...kali ni nk buat Nasi Ayam Hainan...resepi ni pun aku google kat tenet..pastu oter sket2..

Bahan untuk rebus ayam:
1 ekor ayam
Air
Garam
Sup Bunjut
2 inci halia ~ diketuk

Cara penyediaan:
Sediakan periuk, letak air, garam, dan halia yang diketuk. Didihkan.Masukkan ayam . Masak anggaran 30- 40 minit. Angkat dan toskan.
Cucuk peha ayam untuk tahu jika sudah masak. Ayam tidak boleh direbus terlalu lama takut dagingnya tidak sedap jadi, pandai2 untuk agak.
Ayam yg telah direbus perlu direndam di dalam air ais selama lebih kurang 10-15 minit.
bila ayam da sejuk, lumurkan kicap dan sos tiram, garam dan gula..pastu goreng smp masak.

Untuk nasi:
3 cawan beras
5 cawan air rebusan ayam
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
Garam
1 sudu besar majerin
1 sudu besar minyak masak
Cara penyediaan:
Beras dibersihkan kemudian ditoskan. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi.Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam dan garam.Tanak hingga masak.

Untuk sup:
Air rebusan ayam
Daun sup ~ dihiris

Cara penyediaan:
Air rebusan ayam tadi dididihkan.
Letaklah garam secukup rasa.
Hidangkan bersama hirisan daun sup.

Untuk sos cili:
10 biji cili
1 inci halia
2 ulas bawang
1 sudu besar gula
Garam
2 sudu besar jus limau
1/2 botol sos thai
Cara penyediaan:
Kisar cili merah, halia. bawang putih dan jus limau. Masakkan dalam periuk. Masukkan gula, garam dan sos thai.

Untuk sos kicap:
2 sudu besar sos
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos
3 sudu besar kicap
5 sudu besar air rebusan
1 sudu besar gula

Cara penyediaan:
Campurkan semua bahan dan masak di atas dapur sehingga mendidih.

Bahan sampingan:
1 batang
2 biji buah
Salad
Bawang goreng

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...